Door de jarenlange burgeroorlog leven er tegenwoordig een groot deel van Syriërs buiten Syrië dan in dit prachtige land. In heel wat historische boeken en lessen wordt Damascus, de hoofdstad van Syrië, vaak geciteerd als de oudste steden ter wereld. Als bakermat van de westerse beschaving en ooit het centrum van de handelsroute tussen het verre oosten en het westen.

Deze historische gebeurtenissen brachten ook culinaire kansen voor de Syrische keuken met zich mee.

Het gevarieerde landschap, de vele klimaten – de warme kust- de koele bergen met hun regen en sneeuw, de vruchtbare boom en olijfgaarden maakten van Syrië lange tijd een bloeiend handelsland en een geliefkoosde verblijfplaats voor welgestelden.

De Europese levensstijl die in de grootsteden Aleppo en Damascus invloed kreeg toen de Arabische cultuur zich tussen de jaren twintig en veertig mengde met de Franse, veranderde ook de manier waarop Syriërs koken en eten.

De Syrische keuken is een mengeling van de aardse, stevige, traditionele boerengerechten en de beïnvloeding van diverse culinaire culturen die in de loop van de geschiedenis voet aan de grond kregen in Syrië, zowel uit de Levant, Het verre Oosten als uit Europa.

Traditionele Syrische gerechten zijn gebaseerd op het ritme van de seizoenen en lokale producten. De veelheid aan producten die de Syriërs in de keuken tot hun beschikking hebben, gecombineerd met het unieke culinaire erfgoed van het land, hebben geresulteerd in een keuken die rijk, authentiek en lekker is. Kortom een keuken die mensen verenigd en gelukkig maakt.